El passat 15 de juny va tenir lloc la trobada titulada “Drets i salut mental: cap a la capacitat jurídica universal”, en el marc de la plataforma SOM Salut Mental 360. El director de Support-Girona, Josep maria Solé, juntament amb experts de primera línia en els seus camps d’activitat, van ser els convidats a un debat sobre la capacitació jurídica universal i la seva aplicació, organitzat amb motiu de la propera entrada en vigor de la nova llei de la capacitat jurídica. Hi van participar Begoña Román, professora d’ètica a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Maria Àngels Porxas, professora de dret a la Universitat de Girona; Silvia Ventura, magistrada especialitzada en capacitat i internaments psiquiàtrics i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Congrés Català de Salut Mental; Josep Pifarré Paredero, director mèdic de Sant Joan de Déu-Terres de Lleida; i Beatriz Tarancón, llicenciada en Dret i col·laboradora en primera persona a la Comissió de Drets Humans d’Activament Catalunya Associació.

En la seva intervenció, Josep Maria Solé, va considerar que la reforma legal no reuneix els estàndards que marca la Convenció i que fins que la reforma de el Codi Civil Espanyol entri en vigor al setembre, se seguiran dictant sentències que, esmentant l’article 12 de la Convenció, parlen d’incapacitació i de tutela. Solé va explicar com la publicació el 2014 del Comentari General núm. 1 del Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat, va impulsar a Support-Girona a realitzar canvis que acostessin l’organització cada cop més al nou paradigma de suport en la presa de decisions.

Per poder seguir avançant en aquest nou model, Josep Maria Solé va dir que “cal un reconeixement de la capacitat jurídica en tots els àmbits de la vida de la persona i mecanismes que garanteixin els seus drets. Un d’aquests mecanismes pot ser la diversificació dels suports”. “En el model social de drets humans tots som entorn i no es pot ser entorn neutre. O som facilitadors dels drets o som barrera”, va assegurar el director de Support-Girona.

Material cedit per Som Salut Mental 360