Support-Girona, entitat dedicada al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, participa en un projecte del Fons Social Europeu que té com a objectiu formular propostes per transformar l’actual sistema de finançament públic y provisió de serveis de suport i atenció social de llarga durada a Europa, mitjançant models d’assignació pressupostària individualitzada que permetin el dret a escollir del ciutadà sobre destinar aquests pressupostos per organitzar els support que precisa, maximitzant el seu dret a viure de manera independient i participar activament en la comunitat.

El projecte, anomenat UNIC (cap a models de finançament centrats en la persona usuària per a l’atenció de llarga durada), involucra un consorci de vuit organitzacions internacionals i pretén formular models complets de finançament i provisió de serveis mitjançant esquemes de Pressupostos Personals, provar-ne el funcionament, conjuntament amb eines innovadores que facilitin la seva implementació.

En la primera fase del projecte UNIC busquem exemples de pràctiques innovadores sobre provisió o finançament de serveis d’atenció i suport centrat en la persona o en què la persona tingui un paper decisiu en la manera en què s’organitzen i desenvolupen els suports que rep .

Si esteu fent aquest tipus de serveis o coneixeu alguna bona pràctica en aquest sentit, feu-nos-ho saber emplenant aquest formulari!

Un exemple de bona pràctica ja identificada, que s’avaluarà en el marc del projecte, seran experiències de finançament basades en pressupostos personals que s’estan estenent a bona part d’Europa i que s’adrecen principalment a persones amb discapacitat intel·lectual i psicosocial, així com també en menor mesura a persones grans.

Què és un model de pressupostos personals?

El model de pressupostos personals es pot definir com a l’assignació d’una quantitat de diners per part d’un organisme públic a una persona, després d’avaluar la seva situació i necessitats, perquè pugui exercir un control sobre la manera en què vol organitzar el seu propi suport en diferents àmbits, escollint o prioritzant serveis d’acord amb les seves preferències i possibilitant el dret de totes les persones a viure de manera independent i en la comunitat a la seva manera.

No obstant, els models, iniciatives o serveis recollits a través d’aquest qüestionari –incloent el model de pressupostos personals– només poden ser considerades com a bona pràctica si se sustenten en els principis i en els drets que recull la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides o els principis de Nacions Unides en favor de les persones d’edat.

Els models o pràctiques presentades seran avaluades per un grup independent d’experts i aquells seleccionats es publicaran en un informe del projecte UNIC per a la seva posterior difusió.

Us agraïm a l’avançada la vostra col·laboració i predisposició, i celebrarem rebre qualsevol comentari des de el vostre coneixement i experiència.

Per a qualsevol informació addicional, contacteu-nos a través del següent correu electrònic: unic@supportgirona.cat