Del 22 al 24 de gener, professionals de Support han participat en la setmana de treball del projecte europeu Ad-Choisir a Luxemburg, juntament amb la Fundació Campus Arnau d’Escala de Girona i altres socis del programa de Berlín, Bratislava, i les diferents UDAF (Union Départementale des Associations Familiales), membres de la URAF (Unió Regional d’Associacions de Família) d’Occitània.

Ad-Choisir té com a objectiu principal la cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques en el suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat, la cerca de les habilitats professionals, així com la creació d’una xarxa europea. El projecte té una durada de dos anys i les trobades es fan als diferents països associats.

Durant aquesta setmana s’ha dut a terme un recorregut per diferents entitats i organismes de Luxemburg amb l’objectiu de copsar les bones pràctiques del territori en el suport a la presa de decisió i més concretament sobre l’eix central de la trobada d’enguany: “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… accés a altres serveis socials i de protecció”. S’ha tingut l’ocasió de conèixer organitzacions dedicades al Housing First, al llenguatge fàcil (Klaro), a tallers ocupacionals i accés al treball, el Service consultation juridique d’Info-Handicap, entitat dedicada a l’assessorament i formació, així com un bistrot social anomenat “Le Courage”. Les visites s’han completat amb el treball directe amb testimonis que gaudeixen actualment del suport via tutela i curatela.

La setmana de treball ha estat organitzada pel Service d’accompagnement tutélaire asbl  (SAT asbl), primera entitat tutelar de Luxemburg (Ettelbruck) dirigida per Mike Schaltz, especialitzada en exercir càrrecs tutelars amb un acompanyament complementari afí de desestigmatitzar el mandat judicial (Premi Janusz Korczak 2011). La Ministra de Família i Integració, Corinne Cahen va rebre la comitiva de treball i va explicar el Pla nacional d’implentació de la CRDPH 2019-2024 que tenen en marxa.

Ad-Choisir, un projecte Erasmus+ per avançar en el suport a la presa de decisions 

El febrer  2019 Support i Fundació Campus Arnau d’Escala van organitzar la setmana del treball del projecte a les comarques gironines centrada en “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… la igualtat, la no discriminació, la sensibilització del públic, l’habitatge”. El programa va incloure visites a diferents entitats del sector social del territori i un seminari que sota el títol “Participació i discapacitat. Quan les persones lideren els seus propis projectes”, diferents entitats i persones van poder explicar les seves experiències en primera persona. La jornada va acollir professionals dels diferents sectors de l’atenció i acompanyament de les persones amb discapacitat.

El maig 2019, el programa va continuar a Berlín amb el títol “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… la cooperació internacional i el dret a lliure circulació a Europa”. La setmana de treball va incloure el seminari “Formar-se per a transformar-se. l’evolució de les habilitats, clau per al canvi en els serveis per a persones amb discapacitat”.

El setembre 2019, el grup de treball Ad-Choisir va ser convocat a França per la URAF d’Occitània. El programa es va centrar en el “Suport a les persones amb discapacitat i a les seves famílies, als tutors familiars, el treball en xarxa, els grups d’expressió i d’ajut mutu”. El seminari d’enguany es va dedicar a “La Inclusió Social a Toulouse”. En aquesta ocasió es va dur a terme la conferència de llançament de projecte amb el títol “Protecció i promoció dels Drets de les persones amb Discapacitat” amb la participació de les autoritats Departamental i Regional de l’Occitània, representants de l’àmbit judicial i administratiu. La conferència va incloure una taula rodona en la què el director de la Fundació Support, Josep Maria Solé, va aportar la mirada dels establiments mèdic-socials europeus sobre la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

El programa finalitzarà el maig de 2020 a Bratislava (Eslovàquia), amb una setmana de treball centrada en “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… l’ocupació i l’accés al treball”