Del 16 al 20 de setembre, la Fundació Support assistirà a la setmana d’estudi i llançament internacional del projecte Erasmus+  “AdChoisir” a l’Occitània, juntament amb els altres socis de programa procedents de Berlín, Bratislava, Luxemburg i la Fundació Campus Arnau d’Escala, de Girona, que també participa en el projecte.

AdChoisir, liderat per la Unió Regional d’ajut a les famílies (URAF), té com a objectiu principal la cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques en el suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat, la cerca de les habilitats professionals, així com la creació d’una xarxa europea. El projecte té una durada de dos anys i les trobades es fan als diferents països associats.

Durant la setmana de treball, guiats per la URAF i la UNAFOR (organització de la Unió Nacional d’associacions de famílies dedicada a la formació amb qui Support col·labora des de l’any 2012), es farà un recorregut per diferents entitats i organismes de Toulouse, Carcassonne, Tarbes i Albí, amb l’objectiu de copsar les bones pràctiques en el suport a la presa de decisió i, més concretament, en el pas “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… la família i el respecte a la vida privada”, objecte d’estudi d’aquesta setmana. Entre d’altres qüestions, el programa permetrà conèixer com s’organitza a França i com treballen les diferents UDAF el suport a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i als tutors familiars,i com es desplega el treball en xarxa, com actuen els grups d’expressió i d’ajut mutu de les persones amb discapacitat.

Seminari i conferència de llançament internacional del projecte

El divendres 20 de setembre es durà a terme el seminari “La Inclusió Social a Toulouse” i la conferència de llançament de projecte que porta per títol “Protecció i promoció dels Drets de les persones amb Discapacitat”. La conferència, que comptarà amb la participació de les autoritats Departamentals i Regionals de l’Occitània, així com de representants de l’àmbit judicial i administratiu, inclou una taula rodona amb testimonis de les associacions d’usuaris de França i Europa, de Mental Heath Europe i del fundador d’un servei suec de mediació personal. Formarà part de taula el director de Support, Josep Maria Solé, membre alhora del Consell d’Administració de l’EASPD (associació europea de proveïdors de serveis per a persones amb discapacitat que agrupa més de 15.000 organitzacions de serveis socials i de salut). Solé aportarà la mirada dels establiments mèdic-socials europeus sobre la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

Calendari del projecte AdChoisir

El passat mes de febrer, les fundacions gironines Support i Campus Arnau d’Escala varen acollir la primera setmana d’estudi del projecte AdChoisir. Sota el títol “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… la igualtat, la no discriminació, la sensibilització del públic i l’habitatge”, el programa va incloure visites a diferents entitats de les comarques gironines i el seminari “Participació i discapacitat. Quan les persones lideren els seus propis projectes”, obert als professionals dels diferents sectors de l’atenció i acompanyament de les persones amb discapacitat. Les intervencions van anar a càrrec de les entitats i persones que van intervenir com a testimonis.

El mes de maig, l’estudi prospectiu va continuar a Berlín, centrat en aquesta ocasió en “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… la cooperació internacional i el dret a lliure circulació a Europa”. També es va dur a terme el seminari “Formar-se per a transformar-se. l’evolució de les habilitats, clau per al canvi en els serveis per a persones amb discapacitat”.

El proper mes de gener de 2020 prendrà el relleu Luxemburg. El tema a tractar serà “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat. Accés a altres serveis socials i la protecció”. I serà Eslovàquia, el maig 2020, qui posarà punt i final a la fase d’estudi del projecte amb “De la mesura de protecció al suport a la presa de decisió per la persona amb discapacitat… … l’ocupació i l’accés al treball”.

Et pot interessar: