El proper mes de juliol, la Fundació tutelar Support comencarà a posar en pràctica, de manera gradual, la metodologia de treball “I-Decide” de suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta metodologia, consensuada internacionalment dins el marc del projecte europeu homònim, consisteix en facilitar a les persones que abraça el col·lectiu poder actuar segons la seva voluntat i preferències, amb els suports adequats per evitar conflictes d’interessos i influències indegudes, seguint uns processos que s’han desenvolupat en l’estudi. El projecte s’ha centrat en tres àrees de la vida de les persones: les finances personals (gestió del pressupost mensual, prioritzar les compres, relació amb les entitats bancàries, etc.), els drets com a consumidors (maneres de comprar, com fer una queixa, etc.) i la gestió de la seva salut (terminologia i funcionament del sistema de salut, hàbits nutricionals i d’activitat física, les assegurances de salut, etc.).

Des del dilluns passat i fins aquest cap de setmana la Fundació Support ha treballat a Girona amb els socis europeus del projecte i les entitats gironines que operen sobretot en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual els últims serrells perquè els seus professionals puguin començar a posar en pràctica la metodologia proposada.

El projecte I-Decide, liderat per la Fundació Support i finançat amb gairebé 200.000 euros de fons europeus, finalitzarà a finals d’any amb l’edició dels manuals sobre les bones pràctiques dirigits d’una banda als professionals, i de l’altra, a les persones afectades i les seves famílies. El projecte esta coparticipat per les organitzacions socials internacionals EASPD (Bèlgica), KVPS (Finlàndia), Social Care Training (Anglaterra) i Margarita Fundation (Grècia). També en forma part del grup la fundació gironina Campus Arnau d’Escala.

“I Decide”, que es va iniciar el gener de 2018, s’emmarca en el treball nacional i internacional que la Fundació Support està realitzant per avançar en el compliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, i concretament en el seu article 12, que diu que les persones amb discapacitat tenen dret a l’exercici de la seva capacitat jurídica, en igualtat de condicions que les demés, i a rebre suport per fer-ho. Aquest suport es pot utilitzar a nivells molt diferents, des de decisions menors sobre el menjar, la roba o l’oci, fins a decisions importants com ara contraure matrimoni, sotmetre’s a una operació mèdica greu o viure de manera independent. El projecte “I Decide” tracta sobre com transmetre el coneixement perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial puguin prendre les seves pròpies decisions i superar les dificultats amb que sovint es troben, deixant al final que terceres persones decideixin per ells.

La Fundació Support, organització dedicada al suport jurídic i social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya (un miler) està centrada en la defensa, promoció i desenvolupament dels drets humans de les persones amb discapacitat (discapacitat psicosocial, deficiències cognitives relacionades amb el procés d’envelliment o discapacitat intel·lectual), al mateix temps que acompanya les persones a perseguir el benestar i la dignitat i a preservar l’autonomia, a través de la protecció jurídica i el suport social. Un 48% de les persones acompanyades per l’entitat són persones amb discapacitat psicosocial, un 28% amb discapacitat intel·lectual i un 18% amb deteriorament cognitiu. El 5% restant correspon a diagnòstics de difícil classificació.

Des de fa més de sis anys l’entitat gironina lidera, tant a nivell nacional com europeu, el canvi de paradigma en l’exercici de la capacitat jurídica d’acord a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Descàrrega de fotos. Autoria: Fundació Support

La Fundació Support amb els socis europeus del projecte durant la seva estada a Girona
Grup de treball europeu del projecte “I-Decide” a la seu de la Fundació Support la setmana passada.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de la Fundació Support _ info@pluralcomunicacio.com – Tel. 972 22 23 70 – 678580347