Celebrem la notícia de la detenció per part dels Mossos d’Esquadra de deu persones i n’han denunciat nou més com a presumptes autors d’una estafa a gran escala a persones grans de qui es quedaven l’habitatge. El frau aproximat es calcula que supera els 3 milions d’euros. Entre els detinguts, hi ha un notari, que ha quedat en llibert després de pagar una fiança, i un advocat, que continua en presó preventiva.

Cal estar alerta

Insistim. Celebrem que s’hagi actuat amb contundència perquè normalment aquests casos són de difícil solució ja que aquestes persones sense ànima utilitzen cada vegada sistemes més sofisticats, i a títol individual, les persones enganyades tenen molt poques possibilitats de defensar els seus drets. La Fundació seguim molt de prop aquestes possibles situacions i les hem denunciades reiteradament. Estem compromesos en la lluita contra els abusos i l’espoli a les persones vulnerables (persones grans, persones amb discapacitat, etc.) i creiem que des de la comunitat es poden detectar situacions d’abús. Davant de qualsevol sospita us encoratgem a posar-ho en coneixement de les autoritats.

El cas

Arran de la denúncia d’un cas, ara fa un any, els Mossos han pogut desmantellar una organització criminal que utilitzava un complicat sistema d’estafa que acabava enganyant les víctimes d’edat avançada amb problemes econòmics. Tal com informen diferents mitjans de comunicació, els detinguts s’apropiaven del pis de les persones grans a canvi de simular que els pagaven deutes o que els oferien rendes vitalícies fictícies que els ajudarien a complementar la seva pensió. També oferien als clients comprar societats que es trobaven en un estat de precarietat.

Aquestes rendes vitalícies les firmaven davant d’un notari però en realitat signaven un document que els desprotegia del tot i l’organització, segons l’acord, no estava obligada a pagar cap renda, sinó que fixava que el comprador podia desnonar el venedor i quedar-se la seva propietat des del primer moment. D’aquesta manera, els detinguts s’apropiaven dels habitatges i en desnonaven els propietaris, que, a més, no rebien les rendes que els havien promès.

Segon informa TV3 demanen l’embargament de 150 immobles i el bloqueig bancari de 75 empreses

Descoberta la trama, els Mossos han demanat l’embargament de 150 immobles i també el bloqueig bancari de 75 empreses i 15 persones físiques.

Fins ara, els Mossos tenen detectades una cinquantena de persones afectades, però s’analitzen altres casos que presenten els mateixos indicis. Les víctimes eren localitzades mitjançant anuncis que posaven als diaris, a internet, o bé accedint als registres oficials als quals tenien accés els seus advocats. L’organització també falsificava documents per poder sol·licitar hipoteques, obrien línies de crèdit per a les empreses de l’organització o finançaven vehicles. Aquests crèdits que demanaven mai no eren satisfets, i per tramitar-los usaven testaferros.

Els agents han obert una caixa forta en una entitat bancària del passeig de Gràcia de Barcelona, han registrat tres domicilis de Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat i un despatx d’advocats de Barcelona. La investigació, que es troba sota secret de sumari, la porta a terme el Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona.

Vegeu al telenotícies vespre de TV3 · La Fundació va denunciar el cas i en dóna el seu testimoni.

El País