El proper 3 de juliol, participem en seminari organitzat per la Fundació Víctor Grífols i Luca, amb motiu dels reptes ètics, jurídics, i assistencials que s’obren arran de l’aprovació a Nova York de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat per part de l’Organització de les Nacions Unides (2006), ratificada per l’Estat espanyol el 21 d’abril de 2008, i en vigor poc després. En l’Art. 1 es defineix el seu propòsit: “promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d’igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promoure el respecte de la seva dignitat inherent”. Amb la Convenció, es passa a considerar a les persones amb discapacitat com a subjectes titulars de drets i no com a simples objectes de tractament i protecció social.

Canvi de paradigma

Aquest canvi de paradigma afecta plenament al conjunt del sector que s’ocupa de l’atenció a aquestes persones i requerirà canvis legislatius importants en el sistema espanyol sobre aquesta matèria. El conjunt de les persones amb capacitats diferenciades i diversitat funcional a qui va dirigida la declaració (persones amb deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials a llarg termini) pot arribar fins al deu per cent de la població general.

El seminari, que es presenta amb el títol “Discapacitat, nous enfocaments i reptes ètics a la llum de la Convenció de l’ONU” reunirà un grup de diversos referents de l’ètica, del sistema judicial, de serveis assistencials, fundacions tutelars i afectats, per debatre sobre l’impacte que  l’Art. 12 sobre el reconeixement ple de la capacitat jurídica i l’Observació Nº 1 de 2014 en aquest mateix sentit, tindran en les pràctiques professionals relacionades amb les figures de la incapacitació i la tutela.

Concretament, el director de la Fundació, Josep Maria Solé, participarà en la taula rodona “Aportacions des de la pràctica assistencial”, amb la ponència “Noves qüestions respecte a com exercir la tutela”.

Us recomanem consultar el Programa. Us el podeu descarregar clicant aquí.

Organitza: Fundació Víctor Grífols i Lucas
Data: divendres, 3 de juliol de 2015
Hora: de 9.00 a 16.30 h
Lloc: Fundació Víctor Grífols i Lucas · c/ Jesús i Maria, 6 · 08022 Barcelona
Seminari gratuït –  #discapacidadonu